APLIKACJE – REALIZACJE
TOMS POLSKA
paletyzacja I Depaletyzacja
MPLAB Prototypes został wybrany do modernizacji linii produkcyjnych w fabryce wyrobów czekoladowych Toms Polska. Firma zastosowała swoje doskonałe zaplecze technologiczne oraz doświadczenie inżynierów, aby zaprojektować projekt automatyzacji depaletyzacji i paletyzacji skrzynek z pralinami.
Toms International to duńskie przedsiębiorstwo z blisko stuletnią historią zajmujące się produkcją wysokiej jakości wyrobów czekoladowych. Jego główna siedziba mieści się w Ballerup niedaleko Kopenhagi. Firma sprzedaje tabliczki czekolady, praliny oraz inne wyroby niemal na całym świecie – m.in. w Europie Zachodniej, Stanach Zjednoczonych i Chinach. Grupa Toms posiada własne marki, takie jak Anthon Berg, Hachez czy Feodora.
Wiele spośród słodkości, które można pod nimi znaleźć, to wyroby pochodzące z Polski. Toms posiada w Polsce dwa zakłady: w Lesznie oraz Nowej Soli. W Lesznie odbywa się głównie konfekcjonowanie gotowych wyrobów. W Nowej Soli prowadzona jest regularna produkcja czekoladek.
Budowa nowosolskiej fabryki wystartowała w 2018 r. To jedna z najnowocześniejszych fabryk wyrobów czekoladowych świata. Rocznie opuszcza ją ok. 6,5 tys. ton produktów, a w zależności od sezonu zakład zatrudnia od 160 do nawet 240 pracowników.
ZOBACZ FILM Z REALIZACJI
W TOMS POLSKA
AUTOMATYZACJA
PRODUKCJI W TOMS POLSKA
Fabryka Toms Polska zlokalizowana jest w Nowej Soli, w tzw. nowosolskiej południowej strefie przemysłowej. Obowiązują w niej standardy charakterystyczne dla branży spożywczej, w tym normy związane z higieną i bezpieczeństwem. W takich warunkach pracują również dwa roboty KUKA. Ich rolą jest rozładunek z palet pustych skrzynek, a następnie układanie na paletach stosów skrzynek już z pralinami.
Cel, jaki przyświecał nam przy wdrażaniu automatycznej depaletyzacji i paletyzacji naszych produktów, to głównie poprawa ergonomii pracy naszych pracowników. To odciążenie ich od dźwigania. Na zmianę produkujemy ok. 70 palet, a na każdej 80 skrzynek, co bardzo mocno obciążało obręcz barkową naszych pracowników. Na tę chwilę załatwiają to za nich roboty – opowiada Bartosz Zawadzki, (…) w fabryce Toms.
Lepsza ergonomia to nie jedyna korzyść z robotyzacji, jaką dostrzega nasz rozmówca.
To oczywiście standaryzacja środowiska pracy, uczynienie go bardzo uporządkowanym, przejrzystym stanowiskiem pracy. Roboty pomogły nam w jeszcze jednym aspekcie: w systemie automatycznego ważenia i identyfikacji produktów. To robot przekazuje informacje do systemu wagowego oraz systemu drukowania ID palety. Te informacje później naklejamy na nasze palety. Zapewnia nam to bardzo przejrzysty przepływ już zidentyfikowanych palet na stanowiska magazynowe – podkreśla Bartosz Zawadzki.
AUTOMATYCZNA
depaletyzacja i paletyzacja skrzynek z pralinami
Projekt automatyzacji depaletyzacji i paletyzacji skrzynek z pralinami zarząd Toms powierzył firmie MPLAB Prototypes mającej siedzibę w bliskim sąsiedztwie nowosolskiej południowej strefy przemysłowej. Jej prezes, Piotr Janica, szczegółowo przedstawia projekt, wyjaśniając działanie aplikacji i wskazując na rozwiązania zwiększające efektywność procesów.
Sercem aplikacji są dwa roboty KUKA KR 120 R3200-2 PA wyposażone w chwytaki mechaniczne i system inspekcji wizyjnej – tłumaczy Piotr Janica. – Pierwszy robot przed pobraniem skrzynek z palety sprawdza ich położenie. Następnie układa skrzynki na przenośniku rolkowym będącym początkiem linii produkcyjnej. Drugi robot odbiera gotowe, wypełnione pralinkami skrzyni i odkłada je na palecie.
Stanowiska do depaletyzacji i paletyzacji łączy układ transportowy, poprzez który puste skrzynki trafiają do stanowisk pracowników odpowiadających za selekcję pralinek i układanie ich warstwami w skrzynkach. Gdy skrzynki są już pełne, układ transportowy kieruje je w stronę stacji paletyzującej.
Charakterystyczną cechą wszystkich aplikacji stosowanych w przemyśle spożywczym, również tej w firmie Toms, jest taka budowa poszczególnych elementów, która zapewnia możliwość ich czyszczenia – uzupełnia Piotr Janica.
ROBOTYZACJA
w branży spożywczej
Roboty przemysłowe często są kojarzone z produkcją w trudnych warunkach. To fakt, że roboty mogą pracować w każdym, nawet najmniej sprzyjającym otoczeniu, ale wymagające warunki to też takie, które wiążą się z zachowaniem określonych norm. W zakładach branży spożywczej higiena i bezpieczeństwo mają szczególne znaczenie. Jednocześnie w produkcji żywności – jak w każdym innym sektorze – rola zaawansowanych technologii rośnie. Rozwiązania KUKA wychodzą naprzeciw tym trendom, zachowując przy tym standardy, które pozwalają korzystać z potencjału robotyki na każdym etapie łańcucha produkcyjnego w przemyśle spożywczym.
Portfolio KUKA obejmuje higieniczne modele robotów, takie jak model KR DELTA z korpusem ze stali nierdzewnej lub włókna węglowego. Model ten jest dopuszczony do zastosowań wymagających najwyższej higieny, w tym m.in. do produkcji żywności. Wysokie wymagania branży spożywczej spełniają też roboty w wersji Hygienic Oil (HO). Wszystkie osie robotów HO są smarowane smarami dopuszczonymi do kontaktu z żywnością, podobnie jak ich układy zasilania energią, w przypadku których stosowane są smary spożywcze NSF H1.
ZOBACZ FILMY Z REALIZACJI
W TOMS POLSKA
Piotr Janica
MPLAB Prototypes
Zarząd Toms powierzył firmie MPLAB Prototypes, projekt automatyzacji depaletyzacji i paletyzacji skrzynek z pralinami. Piotr Janica, prezes firmy, szczegółowo przedstawia ten projekt, wyjaśniając działanie aplikacji i wskazując rozwiązania, które zwiększają efektywność procesów.
Bartosz Zawadzki
TOMS Polska
Nowa Sol, Polska – Fabryka Toms Polska -W dążeniu do poprawy ergonomii pracy pracowników i optymalizacji efektywności, fabryka wprowadziła innowacyjne rozwiązania automatyzacyjne. W tym celu nawiązała współpracę z MPLAB Prototypes i wykorzystała zaawansowane roboty KUKA.
Mateusz Homski
KUKA POLSKA
Roboty przemysłowe mają zastosowanie nie tylko w trudnych warunkach, ale również w branży spożywczej, gdzie higiena i bezpieczeństwo odgrywają kluczową rolę. Rozwiązania KUKA wychodzą naprzeciw tym trendom, spełniając wysokie standardy przemysłu spożywczego.